Nieuws

Ziekte van Lyme

Vorige week was het de ‘Week van de Teek’ (zie vorig artikel). Er zijn nog steeds veel vragen over teken en de Ziekte van Lyme bij huisdieren. De Ziekte van Lyme is een ernstige multi-systeemziekte voor mens en dier met een onvoorspelbaar verloop. De ziekte wordt overgedragen door een beet van een teek met de zogenaamde ‘Borrelia Burgdorferi’ bacterie, welke in het speeksel van de teek zit. Deze bacterie hoort in dezelfde categorie thuis als de bacterie van de Ziekte van Weil. Bij mensen is de Ziekte van Lyme te herkennen aan de rode ring die verschijnt om de beet, maar deze wordt bij dieren zelden gezien. Niet iedere teek is besmet met de bacterie, dus niet elk dier of mens dat door een teek wordt gebeten raakt besmet.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen bleek dat in 2006 gemiddeld 23,6% van de teken was besmet met Borrelia bacterie. Mocht de teek besmet zijn en bijten, duurt het ongeveer 24 uur voordat de teek de ziekte overdraagt. De teek heeft namelijk eerst de tijd nodig om zichzelf te voeden voordat er voldoende bacteriën overgedragen kunnen worden om de Ziekte van Lyme te veroorzaken. Het is daarbij moeilijk te zeggen of honden en katten gevoelig zijn voor de Ziekte van Lyme. Er zijn diverse onderzoeken gedaan waarbij besmette honden niet ziek werden, alleen sommige puppy’s kregen klachten als koorts, slechte eetlust of gewrichtsontsteking. De ziekte verdween vanzelf zonder behandeling. Sommige pups vertoonden enkele weken later opnieuw verschijnselen. Er is daarom nog steeds veel onderzoek naar de Ziekte van Lyme bij honden in volle gang.

Symptomen van de Ziekte van Lyme bij honden zijn:
– Gewrichtsontstekingen en plotseling kreupelheid
– Koorts
– Uitdroging
– Sloomheid
– Gezwollen lymfeklieren
– Aantasting van de nieren

Net als bij mensen is de ziekte bij honden moeilijk vast te stellen. Alle symptomen kunnen ook goed passen bij een groot aantal andere aandoeningen. De uitslag van een bloedonderzoek is vaak (vals) negatief en daarom wordt de diagnose alleen gesteld op klinische symptomen.

Voorkomen is beter dan genezen, dus een adequate preventie tegen teken, vlooien en wormen is de beste manier om de ziekte te voorkomen!

24-04-2018

——————————————————————–

 

Week van de Teek

Van maandag 16-04-2018 t/m zondag 22-04-2018 is het weer ‘Week van de Teek’ in Nederland. In deze week wordt er extra aandacht besteed aan de risico’s en gevaren van tekenbeten, voor zowel mens als dier. Zorg daarom het hele jaar door voor voldoende bescherming tegen teken en andere parasieten.

De Week van de Teek wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties. Teken kunnen ziektes overbrengen zoals bijvoorbeeld de Ziekte van Lyme, ongeveer één op de vijf teken is besmet met deze bacterie. Daarom is het belangrijk dat u weet wat u moet doen als u of uw dier door een teek gebeten is of nog beter, hoe u een tekenbeet voorkomt. Zo is het noodzakelijk om tijdens wandelen in de natuur beschermende kleding te dragen, uw dier te behandelen met preventieve middelen en om na de wandeling uzelf en uw dier systematisch te controleren op teken.

Een teek kan een grootte hebben van 1 millimeter tot wel een centimeter. Teken bijten zich vast in de huid en zuigen zich dan vol met bloed. Een onvolwassen teek wordt een ‘nimf’ genoemd en deze zijn waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van de Ziekte van Lyme. Nimfen zijn niet groter dan een speldenkop en zijn daarom vaak moeilijk te zien. Teken zitten overal buiten, vooral in bladeren en hoog gras en op wilde dieren zoals bijvoorbeeld egels en muizen. Teken worden actief zodra de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Dit is vooral in de periode maart t/m oktober, maar wanneer er geen strenge winter is wordt aanbevolen het hele jaar rond te behandelen.

Om uzelf en uw dier te beschermen tegen tekenbeten kunt u preventieve middelen gebruiken. Voor mensen is dit bijvoorbeeld insecten-werend middel dat DEET bevat. Voor honden zijn diverse middelen te koop welke teken en vlooien tegengaan, zoals pipetten, tabletten of banden. Ook voor de kat zijn deze middelen erg belangrijk! Daarnaast is het beter om niet met de hond in dichte begroeiing of struikgewas te wandelen. Controleer na een wandeling altijd op teken, deze kunnen overal op het lichaam bijten maar hebben een voorkeur voor oksels, liezen, oren, bilnaad en knieholtes. Wanneer een teek zich heeft vastgebeten is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer een teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Probeer voor het verwijderen van een teek altijd een daarvoor bestemde tekentang te gebruiken. Deze zijn overal te koop en vergroten de kans de teek in één keer in zijn geheel te verwijderen, wat de kans op ziektes ook verkleint. Gebruik nooit alcohol, jodium of andere middelen vóór het verwijderen van de teek. U kunt teken bij uzelf ook altijd bij de huisarts laten verwijderen of teken op uw dier bij de dierenarts of bij een dierenspeciaalzaak. Wanneer u zelf bent gebeten moet u na het verwijderen de plek markeren, bijvoorbeeld met een watervaste stift. Schrijf ook de datum van de beet op en houdt de plek tot 3 maanden daarna in de gaten. Wanneer een rode kring om de beet verschijnt bent u besmet met de Ziekte van Lyme en moet u zo spoedig mogelijk naar de huisarts. Ook wanneer u griepverschijnselen krijgt na een tekenbeet is het verstandig bij uw huisarts langs te gaan. Twijfelt u over de Ziekte van Lyme bij uw huisdier? Neem dan contact op met uw dierenarts.

 

Meer weten? Ga naar https://www.weekvandeteek.nl/

16-04-2018

——————————————————————–

De hondenjas; een fashion-item of toch nuttig?

Modejasjes met bontkraagjes, truitjes met panterprint of stoere buitensport-jassen voor je hond, je ziet ze de laatste tijd steeds meer. Vrijwel iedere dierenspeciaalzaak heeft wel een afdeling met kleding voor je viervoeter. Toch roept dit veel discussie op, is het een fashion-item en zielig voor je hond of heeft het een functie en is je hond je er dankbaar voor?

In een Duitstalig artikel zijn goede foto’s te vinden die laten zien waar een hond en een mens warmte verliezen door middel van een warmtecamera. De kleuren laten zien waar de lichamen (meer) warmte verliezen. Rood is warmteverlies, maar geel is nog veel meer warmteverlies. Ofwel: hoe lichter/feller hoe meer verlies. Teveel warmteverlies op een koude dag kan natuurlijk onprettig en zelfs ongezond zijn, dit geldt voor zowel mens als dier.

 

 
Foto 1

Foto 1 (rechts) is gemaakt op een koude winterdag en de hond op de foto is een windhondachtige. Deze honden komen oorspronkelijk uit Afrika en Zuid-Europa en zijn dus vooral geschikt voor warme klimaten. Ze hebben van nature een dunne huid en vacht en zijn dus gevoeliger voor kou, wat ook te zien is. De foto maakt duidelijk dat deze honden veel warmte verliezen op de flanken, heupen en voorpoten. Het rastype is overigens niet altijd bepalend, sommige honden binnen hetzelfde ras hebben een betere vacht voor koude omstandigheden dan anderen. Als eigenaar merk je vaak zelf wel of je hond een koukleum is ja of nee.

 
Foto 2

Op foto 2 is een Afrikaanse jachthond te zien met een korte en hele dichte vacht. Het lijkt een echte winterhond, maar de thermische foto laat iets anders zien. Deze hond verliest duidelijk alsnog veel warmte. Dit is een hond die ook veel baat heeft bij een hondenjas.

 
Foto 3

Foto 3 is een kruising langharige hond. Deze hond vindt zwemmen heerlijk en temperatuur maakt hem niet uit. Dit is ook te zien aan zijn thermische foto, de vacht beschermt deze hond goed.

 

Foto 4

Ook kleine, langharige honden waarvan je denkt dat zij een prima ‘eigen jas’ hebben laten toch wel erg veel warmteverlies zien op thermische foto’s (foto 4). Deze kleine hondenrassen zijn oorspronkelijk gefokt als gezelschapshonden en dus belangrijk om goed in de gaten te houden in de kou.

Naast een fashion-item kan een hondenjas dus wel degelijk erg nuttig zijn (foto 5). Probeer in te schatten of jouw hond wel of niet baat heeft bij een jas en bovenal, kijk naar hoe hij/zij het dragen van een hondenjas ervaart. Zelf ken je je hond het beste en weet je dus of je er goed aan doet. En als je dan toch voor een hondenjas gaat, kun je beter gelijk eentje met een lieve of stoere print kiezen!

 

Foto 5

 

Klik hier voor de Nederlandse bron

Klik hier voor de (originele) Duitse bron

27-02-2018

——————————————————————–

Scaping: goede en inspirerende huisvesting!

Het welzijn van een dier wordt voor een groot deel bepaald door de mogelijkheid om natuurlijk gedrag uit te kunnen voeren. Goede huisvesting is daarom van groot belang. Natuurlijk gedrag is aangepast aan de omgeving; wanneer natuurlijk gedrag niet op de juiste manier uitgevoerd kan worden dan liggen frustratie, verveling en ook gedragsproblemen op de loer. Naast aquascaping wordt nu ook hamsterscaping steeds populairder en ook voor andere knaagdieren, konijnen of vogels kan het inrichten van een dierverblijf tot een echte hobby uitgroeien voor een eigenaar!

Een voorbeeld van een gedragsprobleem dat veel voorkomt bij knaagdieren is stereotiep gedrag. Dit is gedrag dat steeds op dezelfde manier herhaalt wordt, zoals hamsters die aan hun tralies knagen, gerbils die continu in de hoeken van hun verblijf aan het graven zijn of muizen die koprollen blijven maken. Een ander effect van een saai verblijf kan zijn dat het dier lusteloos wordt en nauwelijks actief is. Ook voor de eigenaar kan zulk gedrag vervelend zijn. Wie niet weet waardoor het ontstaat of wat er aan gedaan kan worden, raakt teleurgesteld en verliest het plezier in het houden van zo’n huisdier. Zorg dus voor een interessant verblijf dat natuurlijk gedrag mogelijk maakt. Met een beetje creativiteit en natuurlijk kennis kan voor elk dier een fantastisch verblijf worden gemaakt waar de eigenaar trots op mag zijn. Ook kan een dierverblijf op deze manier een echt pronkstuk in huis worden ten opzichte van een traditioneel (meestal saai) verblijf en tevens wordt het voor jong en oud een stuk leuker om naar hun dier in het verblijf te kijken wanneer deze actief in het verblijf bezig kan zijn.

Kom eens langs bij Dierenspeciaalzaak JARI en vraag advies of bekijk ons voorbeeldverblijf voor inspiratie. Wie weet heeft u straks een nieuwe hobby en uw dier nieuw plezier!

15-01-2018

——————————————————————–

De Ziekte van Weil

De Ziekte van Weil, ook bekend als Lepto of Leptospirosa, is een infectieziekte welke wordt veroorzaakt door zogenaamde leptospiren. Er zijn verschillende typen van Leptospira en àlle zoogdieren, dus ook de mens(!) kunnen deze ziekte oplopen.

Verspreiding van de ziekte gebeurd door besmette urine van voornamelijk de bruine rat, maar ook van andere knaagdieren of honden. De laatste jaren stijgt het aantal ratten wat leidt tot meer gevallen van de Ziekte van Weil. Mensen en dieren kunnen in contact komen met besmette urine via stilstaand (zwem)water of door contact met knaagdieren of (urine van) besmette honden. De besmetting vindt plaats via de huid en slijmvliezen. De ziekte verspreidt zich snel via de bloedbaan en kan zich uiten door hoge koorts, orgaanfalen, apathie, gewrichtspijn, weinig eetlust, braken, diarree en bloedingen. De prognose bij een Ziekte van Weil besmette hond is afhankelijk van de snelheid waarmee de behandeling plaatsvindt. Dit zal voornamelijk bestaan uit quarantaine, infuus en medicijnen. Niet zelden zullen honden komen te overlijden na besmetting.

Niet alle honden die besmet zijn worden er ziek van. In sommige gevallen blijven honden maandenlang drager van de leptospiren zonder verschijnselen, maar blijven zij deze wel uitscheiden via hun urine en andere dieren besmetten. Bij de dierenarts wordt uw hond in principe ieder jaar gevaccineerd tegen de Ziekte van Weil, verder is het belangrijk uw hond niet in de buurt te laten van (stil)staand water en niet in contact te laten komen met knaagdieren.

07-08-2017

——————————————————————–

ROOTS kauwwortels

Nieuw in het assortiment: ROOTS kauwwortels! Dit zijn wortels van de Erika-boomhei. De extreem harde wortelknollen zijn een duurzame en ideale kauwsnack. Tijdens het kauwen wordt alleen de oppervlakte zacht, zodat er geen slijtage en splinters ontstaan en de hond er lang plezier van heeft. Honden hebben behoefte aan kauwen, dit werkt ontspannend en kalmerend en zorgt bovendien voor een goede mondhygiëne. Het tandvlees wordt hierbij gereinigd en gemasseerd en tandsteen wordt op een natuurlijke wijze verwijderd. Een volledig natuurlijk kauwproduct van onbehandeld materiaal. 100% plantaardig en daarom zeer geschikt voor honden met allergieën. Kauwwortels splinteren niet, zijn zonder toevoegingen, geen calorieën, hypoallergeen en rijk aan vitamines en mineralen. De wortels zijn daarbij maandenlang houdbaar en verkrijgbaar in verschillende groottes aan te passen aan de grootte van uw hond.

07-08-2017

——————————————————————–

 

OVERVERHITTING

De zon is heerlijk en ook dieren kunnen er ontzettend van genieten. Let alleen goed op met uw huisdier en de zon, het gevaar van oververhitting ligt op de loer! Over het algemeen passen dieren hun activiteit aan op de temperatuur. In de lente willen dieren vaker naar buiten en zijn ze geneigd meer te gaan rennen en spelen. Worden de temperaturen tropisch dan verdwijnt de activiteit vaak weer en zoekt het dier op het heetst van de dag meer de schaduw op. Verkoeling bieden helpt en daar kun je als baasje natuurlijk bij helpen met enkele hulpmiddelen uit het aanbod van een dierenspeciaalzaak!

Een dier dat oververhit raakt komt in de problemen. Wat vooral opvalt is dat het dier (nog sneller) gaat hijgen. Wanneer de lichaamstemperatuur boven de 41 graden komt verschijnen de eerste zenuwklachten. Dieren zakken door hun poten, reageren niet meer op hun omgeving en krijgen hun kop niet meer omhoog. Hierdoor ontstaan ontstekingsreacties die de organen beschadigen, waardoor deze één voor één uitvallen. Dieren raken in shock en kunnen uiteindelijk in een coma raken en zelfs overlijden.

Dieren met een korte snuit zijn gevoeliger voor oververhitting dan anderen. Ook dieren met ‘wintervet’ hebben het moeilijker om af te koelen. Wie denkt dat zwemmen een goed idee is komt bedrogen uit, een kort stukje zwemmen is mogelijk maar lange stukken kan ook voor oververhitting zorgen door het intensieve gebruik van spieren. Wanneer er sprake is van oververhitting moet het dier zo snel mogelijk worden afgekoeld, bij voorkeur in een ruimte met airco. De liezen, buik en vacht moet nat worden gemaakt met koel water en dit moet blijvend herhaald worden. Gebruik hiervoor geen ijskoud water, omdat dit de bloedvaten laat dichtknijpen en het warmteverlies juist wordt geremd. De voetzolen kunnen worden ingesprayed met alcohol om de afkoeling te versterken. Tijdens het afkoelen moet de lichaamstemperatuur regelmatig worden gecheckt en wanneer de normale lichaamstemperatuur weer wordt benaderd kan gestopt worden met het koelen. Ernstige gevallen van oververhitting moeten met spoed naar een dierenarts, waar gebruik wordt gemaakt van infuus, medicatie en zuurstof om de warmteshock te behandelen en schade aan organen te beperken.

Oververhitting kan worden voorkomen door dieren niet (te) lang in de zon te laten liggen. Dieren met een lichte of dunbehaarde vacht zijn daarbij ook nog gevoelig voor verbranding, met name op de oren en de neus. Vermijd daarbij activiteit tijdens de warmste uren van de dag en laat dieren naar buiten of uit op koelere perioden, zoals vroeg in de ochtend en laat op de avond of nacht.

Wat kan een dierenspeciaalzaak bieden?
– Thermometer om de temperatuur in de gaten te houden
– Koelmatten, icepacks en/of koelbanden
– Zwembadjes
– Waterspeeltjes
– Hondenijsjes
– Balsem en/of hondenschoentjes om de voetzooltjes te beschermen tegen verbranding

24-07-2017

——————————————————————–

Pas op voor Blauwalg!

Tijdens mooie dagen is het heerlijk om je hond te laten zwemmen, blauwalg kan de pret echter behoorlijk bederven. Blauwalgen gedijen goed in stilstaand, warm en voedselrijk water. Huiduitslag, braken, diarree en koorts zijn de eerste gevolgen en deze kunnen enkele dagen aanhouden. In de zomermaanden worden veel officiele zwemlocaties gecontroleerd door Rijkswaterstaat. Je kunt HIER kijken waar je veilig kunt zwemmen. Het is wel uitkijken bij stilstaande watertjes zoals vennen en vijvers, deze worden vaak niet gecontroleerd. Wie zijn hond daar laat zwemmen loopt veel risico.

24-07-2017

 

——————————————————————–

Promotievideo

In de trimsalon van de dierenspeciaalzaak wordt gebruik gemaakt van Adaptil®. Dit is een stekker voor in het stopcontact welke natuurlijke hondenferomonen afgeeft die ongewenst gedrag kunnen voorkomen. Wij merken dat de honden tijdens het trimmen over het algemeen een stuk rustiger en relaxter zijn bij gebruik van Adaptil®. In samenwerking met Adaptil® is een filmpje bij ons in de dierenspeciaalzaak opgenomen, klik op de link om deze te bekijken:

JARI Dierenspeciaalzaak & Adaptil®

04-07-2017

——————————————————————–

DIEETVOER
Zowel honden als katten kunnen problemen hebben waardoor het noodzakelijk is dat zij aangepast (dieet) voer krijgen.
JARI heeft daarvoor standaard in het assortiment opgenomen:

Dieetvoer voor katten met

  • blaasgruis
  • nierproblemen

Dieetvoer voor honden met

  • nierproblemen
  • huid- en vachtproblemen
  • overgewicht
  • spijsverteringsproblemen

Deze voeding is bij ons te verkrijgen zonder recept van een dierenarts. Wel is het natuurlijk zo dat u eerst dient vast te stellen welk probleem uw hond of kat heeft en daarvoor moet u het dier eerst laten onderzoeken bij uw dierenarts om vast te stellen welk dieetvoer hij nodig heeft.

Let op: Uw bestelling wordt verzonden wanneer de betaling bij ons binnen is. Sluiten